Smile 4 you

Zubne ljuskice

Zubne ljuskice su tanki prilagođeni protetski nadomjestak koji se trajno lijepi na prednju površinu zubi kako bi poboljšale njihov izgled. Zubnim ljuskicama korigiramo veličinu, oblik, boju i neželjeni razmak zubi. Zubne ljuskice mogu biti izrađene od različitih materijala, a najčešće se koriste kompozitne i keramičke ljuskice.

Jedan od postupaka u planiranju zubnih ljuskica je Digital Smile Design protokol. Digital Smile Design je koncept koji koristi naprednu tehnologiju kako bi se pacijentima omogućilo vizualiziranje i sudjelovanje u dizajnu njihovog novog osmijeha. Kroz ovaj protokol, stomatolog koristi digitalne fotografije, skeniranje i simulacije kako bi prikazao pacijentu kako će izgledati njegovi/njeni zubi nakon postupka izrade zubnih ljuskica.

Glavna razlika između zubnih ljuskica i zubnih krunica je u brušenju, tj. pripremi zuba za odabrani protetski nadomjestak. Za zubne ljuskice se brusi samo prednja ploha zuba, a za zubne krunice moramo pobrusiti cijeli zub.

Kompozitne ljuskice izrađene su od posebnog dentalnog materijala koji se nanosi direktno na zube. Ova vrsta ljuskica je popularna jer se mogu oblikovati i nanijeti u samo jednom posjetu stomatologu. Kompozitne ljuskice su pristupačnija opcija u usporedbi s keramičkim ljuskicama.

Keramičke ljuskice izrađene su od visokokvalitetne keramike koja ima veću trajnost od kompozitnih ljuskica i bolji estetski izgled. Keramičke ljuskice se izrađuju u dentalnom laboratoriju prema individualnim potrebama pacijenta. Keramičke ljuskice pružaju prirodniji izgled i dugotrajnost, te su manje podložne promjenama boje i mrljama.

Prije i poslije

Najčešća pitanja

Oštećuju li zubne ljuskice prirodne zube?

Kvalitetno postavljene i pravilno održavane zubne ljuskice ne bi trebale oštetiti prirodne zube. Međutim, kod postupka pripreme zuba za ljuskice uklanja se tanki sloj zubne cakline. Naša stomatologica će pažljivo pristupiti ovom postupku kako bi minimalizirala oštećenje zuba i osigurala dugotrajne rezultate. Zub se, naravno, brusi minimalno.

Mijenjaju li zubne ljuskice boju tijekom vremena i kako ih održavati?

Kvalitetne zubne ljuskice izrađene od keramike otporne su na promjene boje. Međutim, treba imati na umu da se prirodni zubi i okolno tkivo mogu s vremenom mijenjati. Stoga je važno održavati redovitu oralnu higijenu, uključujući pravilno četkanje i korištenje zubnog konca. Također je preporučljivo izbjegavati konzumaciju prehrambenih namirnica i pića koji mogu uzrokovati mrlje na zubima, poput tamnih napitaka ili duhanskog dima.

Koliko su trajne zubne ljuskice i treba li ih zamijeniti nakon nekog vremena?

Zubne ljuskice su dugotrajno rješenje za estetske nedostatke zuba. Njihova trajnost ovisi o vrsti materijala od kojeg su izrađene i održavanju higijene pacijenta. Keramičke ljuskice su obično trajnije i mogu trajati godinama, dok kompozitne ljuskice imaju kraći vijek trajanja i potrebno ih je s vremena na vrijeme zapolirati.

Koje zubne ljuskice su najbolje?

Važno je konzultirati se sa stomatologom kako bi utvrdili je li zubna ljuskica pravo rješenje za Vaše specifične potrebe. Stomatolog će procijeniti Vaše oralno zdravlje, estetske ciljeve i preporučiti najprikladniju vrstu zubnih ljuskica za postizanje željenih rezultata.

Je li stavljanje zubnih ljuskica invazivan postupak?

Zubne ljuskice, bilo kompozitne ili keramičke, zahtjevaju minimalno brušenje zuba prije postavljanja, što ih čini manje invazivnim rješenjem u usporedbi sa drugim estetskim dentalnim postupcima.

Kako se postavljaju zubne ljuskice?

Postupak postavljanja zubnih ljuskica uključuje pripremu zuba, što uključuje blago brušenje površine zuba. Zatim se uzima otisak zuba kako bi se izradile prilagođene ljuskice u dentalnom laboratoriju. Konačno, zubne ljuskice se trajno pričvršćuju na prednju površinu zuba.

Koje su prednosti i nedostaci keramičkih ljuskica?
Prednosti keramičkih ljuskica:
  • Estetika: Keramičke ljuskice pružaju iznimno prirodan izgled i transparentnost, imitirajući izgled prirodnih zuba. Boja keramike se također može prilagoditi boji okolnih zubi.
  • Trajnost: Keramičke ljuskice su obično izdržljivije od kompozitnih i mogu trajati duže ako se pravilno održavaju.
  • Rezistencija na mrlje: Keramika je manje osjetljiva na mrlje i promjene boje nego kompozitni materijal, što znači da će ljuskice zadržati svoju estetiku tijekom vremena
Nedostaci keramičkih ljuskica:
  • Viša cijena: Keramičke ljuskice su obično skuplje od kompozitnih ljuskica, zbog složenijeg postupka izrade i materijala koji se koristi.
  • Duže trajanje postupka: Budući da se keramičke ljuskice izrađuju u laboratoriju, postupak može trajati nekoliko tjedana, što zahtijeva više posjeta stomatologu.
Koje su prednosti i nedostaci kompozitnih ljuskica?
Prednosti kompozitnih ljuskica:
  • Niža cijena: Kompozitne ljuskice obično su jeftinije od keramičkih ljuskica, što ih čini pristupačnijim rješenjem za neke pacijente.
  • Brža izrada: Postupak izrade kompozitnih ljuskica obično je brži, jer se mogu izraditi izravno u stomatološkoj ordinaciji, dok se keramičke ljuskice izrađuju u laboratoriju.
  • Popravak: Ako dođe do oštećenja kompozitnih ljuskica, moguće ih je popraviti i obnoviti u stomatološkoj ordinaciji.
Nedostaci kompozitnih ljuskica:
  • Manja trajnost: Kompozitne ljuskice su podložnije oštećenju i trošenju s vremenom, te mogu zahtijevati zamjenu u kraćem roku.
  • Manja otpornost na mrlje: Kompozitni materijal može lakše promijeniti boju i mrlje se mogu pojaviti tijekom vremena.
Naručite se