Smile 4 you

Oralna kirurgija

Oralna kirurgija je grana stomatologije koja obuhvaća zahvate ekstrakcije ili vađenja zuba, rezanja zuba i/ili tkiva i ugradnju implantata.

Najčešći oralno-kirurški zahvat je ekstrakcija ili vađenje zuba. Svi navedeni zahvati se rade uz primjenu lokalne anestezije i samim time su bezbolni.

Ekstrakcija zuba
Ekstrakcija zuba

Ekstrakcija zuba

Ekstrakcija zuba ili vađenje zuba je najčešći kirurški zahvat. Razlozi za vađenje zuba mogu biti veliki karijes, upalno stanje područja korijena zuba, puknuća zubnog tkiva, velika pomičnost ili klimanje zuba i loše liječenje zuba.

Zahvat vađenja zuba je bezbolan, a nakon njega pacijent dobiva upute kojih se treba pridržavati kako bi zacjeljivanje prošlo što lakše i bez komplikacija.

Najčešća pitanja

Alveotomija
Alveotomija

Alveotomija

Alveotomija ili vađenje umnjaka je kirurški zahvat kojim se uklanjaju ili vade umnjaci.

Umnjaci su zubi koji u našim ustima rastu zadnji. Ukoliko prilikom rasta nemaju dovoljno mjesta u ustima, krenu rasti na krivo mjesto, zbog čega nastaju problemi kod pacijenata kao što su upala, bolovi, guranje drugih zubi i neugodan zadah. Tada je potrebno napraviti vađenje umnjaka. Nakon alveotomije ili vađenja umnjaka može doći do pojave otekline i boli.

Najčešća pitanja

Apikotomija
Apikotomija

Apikotomija

Apikotomija je oralno-kirurški zahvat kojim se uklanja vrh korijena zuba koji ima upalni proces.

Prije zahvata potrebno je endodoncijom napuniti zub. Uklanjanjem vrha korijena i upale koja je nastala oko njega omogućujemo čuvanje zuba u ustima i time odgađamo vađenje zuba. Apikotomiju radimo kod onih zubi kojima endodoncija nije pomogla riješiti upalni proces na vrhu korijena.

Najčešća pitanja

Frenulektomija
Frenulektomija

Frenulektomija

Frenulektomija je kirurški zahvat kojim režemo frenulum. Frenulum je maleni nabor koji se može nalaziti iza usnica u gornjoj i donjoj čeljusti ili ispod jezika.

Frenulum može ograničavati pokret jezika i stvarati probleme prilikom govora, a ukoliko je riječ o frenulumu iza usnica, on može uzrokovati razmake između sjekutića i pojavu dijasteme (razmak između zubi), te povlačenje zubnog mesa.

Zahvat frenulektomije je jednostavan, bezbolan i traje kratko. Nakon odstranjivanja viška tkiva ili nabora, to mjesto se zašije kirurškim koncem. Pacijent se treba pridržavati uputa i oporavak je jako brz.

Najčešća pitanja

Gingivektomija
Gingivektomija

Gingivektomija

Gingivektomija je kirurško uklanjanje gingive, tj. uklanjanje zubnog mesa.

Zahvat gingivektomije radimo kod pacijenata kojima je potrebno ukloniti višak tkiva iz estetskih razloga. Neki od primjera su kod dizajniranja osmijeha ili kod pacijenata koji imaju probleme s upalom zubnog mesa. Zahvatom možemo tretirati jedan ili više zubi. Terapiju radimo uz lokalnu anesteziju, a sam oporavak ne traje dugo. Upute o održavanju higijene desni nakon zahvata su od velike važnosti.

Najčešća pitanja

Naručite se