Smile 4 you

Protetika

Nedostatak jednog ili više zubi, promjena boje, veličine i oblika zubi, uspostava normalne žvačne funkcije u ustima, povećanje vertikalne dimenzije lica, sve su to situacije koje možemo riješiti izradom protetskih radova.

Razlikujemo fiksne protetske radove kojima pripadaju zubne ljuskice, zubne krunice i zubni mostovi od mobilnih protetskih radova koji uključuju izradu zubne proteze.

Zubne ljuskice
Saznajte više

Zubne ljuskice

Zubne ljuskice su tanki prilagođeni protetski nadomjestak koji se trajno lijepi na prednju površinu zubi kako bi poboljšale njihov izgled. Zubnim ljuskicama korigiramo veličinu, oblik, boju i neželjeni razmak zubi. Zubne ljuskice mogu biti izrađene od različitih materijala, a najčešće se koriste kompozitne i keramičke ljuskice.

Najčešća pitanja

Zubne krunice

Zubne krunice

Zubna krunica ili zubna navlaka je protetski nadomjestak za koji se odlučujemo onda kada je zubno tkivo jako oštećeno karijesom, kod endodontski liječenih zubi koji su promijenili boju ili imaju opsežne ispune, kada je zub puknuo uslijed traume ili kada imamo ugrađen implantat. Zubna krunica u odnosu na zubnu ljuskicu u potpunosti prekriva zub i potrebno je opsežnije brušenje zuba. Zubne krunice mogu biti izrađene od metal-keramike, staklo-keramike i cirkon-keramike.

Metal-keramičke zubne krunice imaju bazu od metala koja je prekrivena keramikom, tako da je metalni dio nevidljiv. Njihova prednost je čvrstoća.

Staklo-keramičke zubne krunice ili Emax krunice ne sadrže metal i koriste se prvenstveno za izradu prednjih zubi, jer imaju izvrsna optička svojstva i teško ih je razlikovati od prirodnog zuba.

Cirkon-keramičke zubne krunice ili cirkonske krunice imaju izvrsnu mehaničku otpornost, biokompatibilne su i potrebno je manje brušenje prirodnog zuba zbog stavljanja krunice.

Najčešća pitanja

Zubni mostovi

Zubni mostovi

Za razliku od zubne krunice koju postavljamo na jedan zub, zubni most kao fiksno protetsko rješenje izrađujemo kada pacijentu nedostaje jedan, dva ili više zubi.

Procedura izrade zubnog mosta je ista kao i kod zubne krunice, a materijal od kojeg zubni most može biti izrađen je metal-keramika ili cirkon. Zubni most se cementira na zube koje zovemo nosači.

Trajnost zubnog mosta ovisi o održavanju higijene zubi i desni. Kod održavanja higijene zubnog mosta preporučujemo korištenje oralnog tuša i posebnog konca za mostove.

Najčešća pitanja

Zubne proteze

Zubne proteze

Kod pacijenata kod kojih bezubost ne možemo riješiti zubnim mostom ili ugradnjom zubnih implantata, odlučujemo se za izradu zubnih proteza.

Zubne proteze su mobilni protetski nadomjesci koji mogu biti djelomični ili totalni. Totalnu protezu izrađujemo kod potpuno bezubih pacijenata, a djelomičnu zubnu protezu kod pacijenata koji imaju zube koji su zdravi i na njih se zakači proteza.

U našoj stomatološkoj ordinaciji imate mogućnost izraditi Vertex zubnu protezu. Vertex proteza se izrađuje od elastičnog, lakšeg, biokompatibilnog materijala koji je pacijentima ugodniji za nošenje.

Najčešća pitanja

Naručite se